Update i.v.m coronavirus: We zijn geopend en hebben passende maatregelen genomen. Meer informatie

Bosch Car Service Heerenveen

We helpen u graag. Bel: 0513 – 744 120

Schokdempers vervangen

Schokdempers zorgen samen met de autovering voor een comfortabele en veilige autorit. De schokdemper is een slijtageonderdeel en kan er vroeg of laat de brui aan geven. Maar hoe werkt zo’n schokdemper eigenlijk en hoe merkt u dat deze defect is? Bosch Car Service Jurjen Jonker uit Heerenveen legt het u graag uit. 

Direct een afspraak maken? Dit doet u gemakkelijk via onze website of bel 0513-744120.

Wat is een schokdemper en hoe werkt het?

De schokdemper is onderdeel van de wielophanging en werkt samen met de vering. Het wordt ook wel een schokbreker genoemd. De schokdemper dempt de werking van de vering.

Eenvoudig gezegd bestaat de schokdemper uit een cilinder met daarin een zuiger en hydraulische vloeistof. De schokdemper is bevestigd aan de wielophanging van het voertuig. Rijdt de auto over een drempel of door een kuil? Dan gaat de zuiger op- en neer. Door de weerstand van de vloeistof worden de op- en neergaande bewegingen gedempt.

Zonder schokdempers zou een auto na iedere hobbel of kuil op en neer blijven deinen. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk in bijvoorbeeld bochten. De schokdemper voorkomt overigens ook dat het wiel tegen de carrosserie aankomt bij een flinke smak. Het dempt dan letterlijk de schok.

Gratis offerte ontvangen?

Bel 0513 - 744 120 of vraag een offerte aan via de website

Defecte schokdemper, hoe merkt u dat?

De schokdemper is een slijtageonderdeel maar gaat over het algemeen lang mee. Als de schokdemper dan toch zijn beste tijd heeft gehad, is dit merkbaar aan o.a. de onderstaande klachten:

  • De auto blijft nadeinen na een drempel of kuil
  • Er lekt olie uit de schokdempers
  • U hoort en voelt een klap onder de auto wanneer u door een kuil of over een drempel rijdt.
  • De auto reageert anders dan normaal in bochten

Doorrijden met een defecte schokdemper is gevaarlijk! Het vermindert de controle over de auto en kan de remweg verlengen.

De schokdempers aan vervanging toe? Onze specialisten helpen u snel en vakkundig verder. Bel 0513-744120 of maak een afspraak via de website.

Gratis werkplaatsofferte?

Ontvang een gratis offerte. Klik op de onderstaande knop om verder te gaan.