Van 24 juli t/m 7 augustus zijn we gesloten i.v.m. vakantie. Autohopper verhuur blijft open op afspraak en is dan bereikbaar via e-mail.

Bosch Car Service Heerenveen

We helpen u graag. Bel: 0513 – 744 120

Roetfilter problemen

Problemen met het roetfilter van uw auto? Bosch Car Service Jurjen Jonker stelt een duidelijke diagnose en zorgt voor een passende oplossing. Bel voor advies 0513 - 744 120.

Waarom raakt een roetfilter verstopt?

Het roetfilter filtert schadelijke roetdeeltjes en voorkomt dat deze in het milieu terecht komen. Zonder filter lukt het een dieselauto niet om aan de milieueisen (euro-4 norm) te voldoen.

Een roetfilter heeft een lange levensduur. Het filter wordt namelijk door de auto zelf periodiek gereinigd. Dit noem je regeneratie.

Roetfilter regenereren

Het roetfilter meet met een drukverschilsensor wanneer de maximale capaciteit aan roetdeeltjes is opgevangen in het filter. Als het roetfilter ‘vol’ is, zorgt de motor ervoor dat het roetfilter wordt geregenereerd. Het roetfilter wordt dan tijdelijk enorm verhit. Daardoor verbrandt de roet en blijft er as over. Het as is minder schadelijk dan roet en verlaat de auto via de uitlaat.

Foto van een opgewerkte roetfilter
Voorbeeld van een Peugeot roetfilter
Bron: Michael KR [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door regeneratie gaat een roetfilter lang mee. Hoe kan een roetfiter dan toch verstopt raken? Een belangrijke oorzaak is dat de motor niet de kans krijgt om te regenereren wanneer dat nodig is.

Wanneer er bijvoorbeeld veel korte (stads)ritten worden gemaakt, krijgt de motor geen kans om het filter genoeg te verhitten en raakt het roetfilter verstopt.

Daarnaast kunnen defecte motoronderdelen extra veel roet produceren, waardoor een roetfilter sneller verzadigd raakt. Bijvoorbeeld door slecht functionerende verstuivers, een defecte EGR-klep, een defecte oxidatiekatalysator of fouten in het motormanagement.

Gratis offerte ontvangen?

Bel 0513 - 744 120 of vraag een offerte aan via de website

Verstopte roetfilter herkennen

Wanneer de auto waarneemt dat er iets mis is met het roetfilter, zal er een storingslampje gaan branden. Een roetfilterlampje ziet meestal zo uit:

Het storingslampje gaat niet altijd branden bij problemen! Andere symptomen van een verstopt of defect roetfilter zijn bijvoorbeeld:

  • De auto schiet in de noodloop
  • Veel rook uit de uitlaat
  • Hoger brandstofverbruik
  • Verlies van vermogen
  • De auto houdt in
  • De auto stottert

Roetfilter vervangen of reinigen

Problemen met het roetfilter lossen wij op door deze te vervangen of middels roetfilter reinigen. We geven graag advies in uw specifieke situatie. Bel BCS Jurjen Jonker via 0513 - 744 120 of vraag een offerte aan via de website.