Bosch Car Service Heerenveen

We helpen u graag. Bel: 0513 – 744 120

Koppakking vervangen

Een lekke koppakking? Uitermate vervelend om te overkomen. Koppakking vervangen kost erg veel tijd, waardoor het een kostbare reparaties is.

Vermoedt u dat de koppakking vervangen moet worden? Bosch Car Service Jurjen Jonker geeft u graag advies. Bel direct 0513 - 744 120.

In dit artikel leest u wat een koppakking is, hoe u een kapotte koppakking herkent en wat er gebeurt als u te lang blijft doorrijden.

Wat is een koppakking?

De koppakking is een eenvoudig onderdeel. In feite niks anders dan een afdichtingsplaat met uitsparingen. Toch is de koppakking cruciaal voor de motor.

De koppakking is bevestigd tussen het motorblok en de cilinderkop. Het motorblok is de kern van de motor. Hier vind je o.a. de cilinderbussen waarin de verbranding plaatsvindt. De cilinderkop is het onderdeel dat op het motorblok wordt geplaatst. De cilinderkop sluit de cilinders af en bevat de in- en uitlaatkleppen.

Foto van een losse koppakking
Voorbeeld van een koppakking
Bron: MyName (Collard) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

We kwamen een mooie vergelijking tegen op Wikipedia: de koppakking is als de rubberen ring op een weckpot. Als u de rubberen ring weghaalt zal de inhoud gaan lekken; de pot sluit niet meer goed af. Dit geldt ook als de koppakking kapot is.

Foto van gevulde weckpot
Gevulde weckpot
Bron: Michal Klajban [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

In het motorblok en de cilinderkop zitten kanalen voor koelvloeistof en olie. Deze zijn met elkaar verbonden en dankzij de koppakking lekken de vloeistoffen niet. Bij een kapotte koppakking ontstaat er lekkage en komt er olie bij de koelvloeistof en/of andersom. Dit is erg slecht voor motor. De koppakking laten vervangen voorkomt ergere schade.

Gratis offerte ontvangen?

Bel 0513 - 744 120 of vraag een offerte aan via de website

Koppakking lek symptomen

Hoe herken je een lekke koppakking als deze zo goed verstopt zit? Indien er iets mis is met de koppakking zult u hoogstwaarschijnlijk een of meerdere van de onderstaande symptomen opmerken:

 • Auto verliest koelvloeistof
 • Oliepeil steigt
 • Er zit een vreemde smurrie bij de koelvloeistof
 • Koelvloeistof verkleurt naar bruin / zwart
 • Er komt witte rook uit de uitlaat
 • Er loopt koelvloeistof / olie langs het motorblok
 • Auto ruikt naar koelvloeistof bij gebruik verwarming
 • De motortemperatuur is hoger dan normaal

Deze symptomen passen goed bij een lekke koppakking. Maar een lekke koppakking hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Onze specialisten zorgen voor een nauwkeurige diagnose. Bel 0513 - 744 120 of maak online een afspraak.

Rijden met een kapotte koppakking

Koppakking kapot en toch doorrijden? Geen goed idee! We sommen een aantal mogelijke gevolgen op van doorrijden met een kapotte koppakking:

 • Het motorvermogen neemt af
 • De motor raakt oververhit en daardoor beschadigd
 • De smering wordt minder met schade en eventueel zelfs vastlopen tot gevolg
 • Schade aan katalysator

Oorzaak lekke koppakking

Het defect raken van de koppakking kan diverse oorzaken hebben. Ten eerste kan dit gewoon door veroudering / slijtage komen. Daarnaast kan de koppakking defect raken indien het koelsysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door een lek in de radiateur of een defecte ventilator.

Koppakking vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van de koppakking zijn vooral afhankelijk van de tijd die het kost om bij de koppakking te komen. Dit verschilt per voertuig. Bel 0513 - 744 120 voor kundig advies.

Gratis werkplaatsofferte?

Ontvang een gratis offerte. Klik op de onderstaande knop om verder te gaan.